Menu
Vuosikertomus 2014

Vuosikertomus 2014

Suomalaisen Naisliiton Oulun osasto   VUOSIKERTOMUS 2014

Vuosi 2014 oli yhdistyksen 107. toimintavuosi.

Maj-Lis Tervaskannon juhlassa
Maj-Lis Tervaskannon juhlassa

Hallitukseen kuuluivat:

 • Puheenjohtaja Tiina Tervaskanto-Mäentausta,
 • varapuheenjohtaja Terttu Välikangas,
 • Marianna Rossi, jäsen
 • kunniapuheenjohtaja Eeva-Kaarina Sarastamo
 • Ulla Törne, jäsen
 •  Elma Koivunen, jäsen, aloitti kirjanpitäjänä
 • Kirsti Ojala, jäsen, hoiti rahastonhoitajan ja sihteerin tehtäviä

 Toiminnantarkastajat:

 • Kristiina Haukkamaa, Kreetta Alatalo, varalla Orvokki Hiltunen ja Maj-Lis Tervaskanto.

Hall. kokouksia pidettiin 5:

 • 1./ 3.2. klo 18 kokous Hannulantie 3 / Kirsti Ojala, paikalla toiminnantarkastajat ja tilintarkastus.
 • 2./ 16.3.klo 16 Hallituksen ns. järjestäytymiskokous Hannulantie 3 / Kirsti Ojala.
 • 3./ 20.8. klo 17 Hallituksen kokous Valveella.
 • 4./16.10. klo 17 hall.kokous Asukastupa Katoppa
 • 5./ 11.10 klo 8 Hallituksen kokous Linja-autossa matkalla Jyväskylään.

Edustukset:

 • Kristiina Haukkamaa jäsen ja varapj. liiton kirjastotoimikunnassa.
 • Kirsti Ojala oli liiton hallituksen puheenjohtaja, taloustoimikunnan ja Minna-lehden toimituskunnan jäsen sekä Opetusneuvos Hilja Vilkemaan Stipendisäätiön hallituksen varapuheenjohtaja.
 • Ulla Törne kuului opetusneuvos Hilja Vilkemaan Stipendisäätiön hallitukseen ja hoiti rahastonhoitajan tehtäviä. Ulla Törne oli Suomalaisen Naisliiton taloustoimikunnan jäsen.

Muuta huomiota:

 • Suomalaisen Naisliiton Oulun osasto sai Valistustalo Oy:n osakkeista loppusumman, 470 e
 • Vuoden teema oli Näy ja vaikuta.
 • Yhdistyksessä oli vuoden 2014 lopussa 64 jäsentä, jäsenmäärä lisääntyi vuodessa 12:lla.
 • Jäsenmaksu oli 20 e.
 • Yhdistyksen tilikauden tulos oli -233,85 e ja tase oli  8015,84 e (edellisvuoden tulos oli 6074,32 e ja tase 8589,32 e) Tulokseen vaikutti Naiset vastuunkantajina… -kirjan kolmen painoksen kustannukset, koska kolmatta painosta ei ole vielä myyty loppuun. Kirjan kustannuksia ja tuottoa hallinnoi vielä yhdistyksemme, vaikka projekti on yhteinen Oulun Ympäristön Kalevalaisten Naisten kanssa. Loppuselvitys tehdään vuoden 2015 lopussa. Kirjojen painatus ja lähetyskulut 6741,02e ja myyntitulot 5938,10e, tulos -802,98e.

Jäsentapahtumat:

Jäsenillat pidettiin entiseen tapaan Aleksinkulmassa, mutta syksyllä Oulun kaupunki supisti Aleksinkulman toimintaa, kaikki iltavuorot lopetettiin, joten oli etsittävä paikka jäsenilloille. Saimme varattua Katoppa-asukastuvalta aikoja jäseniltoihimme. Ne olivat maksullisia, tilavuoksra 25 e ja kahvitus, joten maksoimme yli 50 e kerrasta. Aleksinkulmasta saimme aamupäivävuoroja, mutta käytimme niistä vain osan. Neuvottelut Aleksinkulman käytöstä ovat kesken, Terttu Välikangas on neuvottelutoimikunnan jäsen.

16.1. klo 18 jäsenilta Aleksinkulman Isohansa-kabinetissa. Suunniteltiin tulevaa toimintaa.

20.2.klo 18 Jäsenilta  Aleksinkulman Isohansa-kabinetissa.

11.3 klo 18 vuosikokous pidettiin Aleksinkulman Isohansa-kabinetissa. Läsnä oli 12 jäsentä.

20.4.klo 17 Tornio, Johanna Hurtigin esitelmä, 4 osallistujaa. Järj. SNL Alatornion osasto

22.4 klo 17 Yhteinen jäsenilta OYKN:n kanssa , esitelmä Olga Slotsberg/ Riitta Mäkelä

15.5 klo Jäsenilta  Aleksinkulman Isohansa-kabinetissa, pohdittiin Minna Canth seminaarin aiheita 2015

29.5. klo 16. kevätkauden avajaiset Marianna Rossin luona. Hattujuhla

16.10. klo 18  Jäsenilta Asukastupa Katoppa

13.11. klo 18 Jäsenilta Asukastupa Katoppa, Liisa Räisänen/ äitinsä elämäkerran  kirjoittaminen ja sisältö

11.12. klo 18 Joulujuhla Katoppa asukastuvalla. Arpajaistulot luovutettiin Naisten Pankille tavoitteena ammattikoulutus kahdelle naiselle.

 Muut tapahtumat:

2.1.2014 klo 13. Vuosi alkoi kirjamme Naiset vastuunkantajina julkistamistilaisuudella Maakuntakirjaston meille antamissa tiloissa. Tilaisuuteen tuli ennätysmäärä osallistujia, lehdistöä oli runsaasti paikalla, mm. Kaleva ja Oulu-lehti julkaisivat näyttävästi tapahtumasta. Kirjan syntyyn vaikuttanut prof. Marianne Junila oli paikalla ja käytti puheenvuoron. Kirjaa myytiin tilaisuudessa paljon ja tilauksia jätettiin runsaasti.

Lahjoitimme Oulun kaupunginkirjastoon 2 kpl, sekä kirjat Kalevan että Oulu-lehden toimitukselle.

26.2 oli tarjolla Kalevalan päivän juhla: Oulun Ympäristön Kalevalaiset Naiset / Oulun Karjalaseura / Oulun Kalevalaiset järjestivät yhteistyössä Oulun kaupungin Kirjaston Pakkalan salissa klo 17. Tilaisuus oli maksuton yleisötilaisuus ja jonne toivoimme jäsentemme osallistuvan.

8.3. klo 13 KV-naistenpäivä Kirkkotorin koulutuskeskuksessa, Anna Nieminen/ esitelmä Näy ja Vaikuta. Oulun Naisunioni nimesi yhdessä Terttu Välikankaan ja Kirsti Ojalan vuoden 2014 Saraksi

8.3. klo 15 Pohjois-Pohjanmaan liiton Naistenpävä vastaanotto. Marjatta Keränen kertoi kirjasta Naiset vastuunkantajina. Kutsuttuina yhdistyksen hallituksen jäseniä.

19. 3. klo 17 Minnan päivät Tubassa/ Nytkis, ohjelmassa Kristiina Haukkamaa, Eeva-Kaarina Sarastamo, Ritva Rundgren ja Virve Vikamaa esittivät  Kauppalopo-kuvaelman. Oulun palvelurakenteesta kertoi Vaili Uusitalo-Jämsä.

9.4. klo 18 Uusi Muoti, muotinäytös

27.4. klo 14 EU-vaalipaneeli Kirkkotorin koulutuskeskus/ Nytkis, mukana yhdistyksemme mm. arpajaisten ja tarjoilun merkeissä. Mukana kaikkien suomenkielisten puolueiden ehdokas.

25.4. kirjaesittely Oulun Kansalliset Eläkeläiset ry:lle /Kirsti.

Terttu Välikangas esitteli kirjaa 2014 Katoppa-asukastuvalla ja Suojeluskunta ja Lotta Svärd -piirin perinnekilta ry:n vuosikokouksessa.

17.-19.7 Kärsämäen Elämäntarinafestivaalit, Kirsti Ojala ja Eeva Holma osallistuivat. Ostettiin yhdistykselle kirja: Minusta tulee kirjailija/ Taija Tuominen.

25.-27.7 Hailuodon teatterifestivaalit, 3-4 osalllistujaa. esiintyi mm. hailuotolainen naiskirjailija Hiekkapelto

13.8.klo 17. Yhdistyksen jäsenet kutsuttuina juhlistamaan Maj-Lis Tervaskannon 90-vuotista taivalta tyttärensä Tiinan kotiin. Olimme runsaslukuisesti paikalla.

6.9. klo 11-16 Mahdollisuuksien tori/ Nytkis. Keräsimme kaupunkilaisilta huolia vietäviksi naisvaltuutetuille. Saimme 15 eri huolta ja toimitimme eteenpäin.

12.9.klo 14 Fanni Luukkosen muistolaatan paljastustilaisuus Heinätorin koulun ulkoseinälle.

Muistolaatta hankittiin yhdessä  Oulun  Suojeluskunta- ja Lotta Svärd piirin Perinnekilta ry:n   kanssa. Sen hallituksessa oli jäsenenä Terttu Välikangas, joten yhdistyksemme aikomaa laattaa ei onneksi ennätetty valmistaa, vaan laatan aikaansaamiseksi tehtiin yhteistyötä e.m. yhdistyksen kanssa ja kustannus maksettiin puoleksi. Juhlan muut kulut maksoi Oulun Suojeluskunta- ja Lotta Svärd Perinnekilta ry. Juhlassa puhui mm. maaherra Siuruainen ja yhdistyksemme puheenjohtaja Tiina Tervaskanto-Mäentausta. Suomalaisen Naisliiton tervehdyksen toi puheenjohtaja Kirsti Ojala, Suomalaista Naisliittoa edusti myös Marja-Riitta Tervahauta Alatornion yhdistyksestä. Fanni Luukkonen oli Suomalaisen Naisliiton Oulun osaston perustaja, hän oli perustamassa myös Alatornion osastoa, molemmat yhdistykset perustettiin v.1907.

22.9. klo 11-12.30 alkoi Pohjois-Pohjanmaan Kesäyliopiston järjestämä kirjoittajakoulutus: Kirjoita elämäkerta Naisliitolle, ohjaajana Anna Nieminen. Koulutus tapahtuu joka toinen maanantai ja kestää maaliskuulle 2015. Koulutus järjestettiin toivomuksestamme. Osallistujat eivät ole vain yhdistyksemme jäseniä, vaan koulutus on kaikille vapaa. Osallistujia oli alkuunsa 20, joista jäseniämme 8.

25.11 osallistuimme Valoa – ei väkivaltaa kynttilätempaukseen Rotuaarilla.  25.11 on YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä. Jäseniämme oli kynttilöiden sytytyksessä apuna. Teemana oli: mies- vastusta naisiin kohdistuvaa väkivaltaa /Nytkis. Kynttilöitä sytytettiin 100 kpl.

Liiton tilaisuudet:

2.2. Ajankohtaisseminaari Kaisaniemessä : Jokainen on laulun arvoinen. Osallistujia Oulusta oli 11.

11.4 Tekla Hultin seminaari Helsingin kaupungintalon juhlasalissa ja kevätkokous 12.4 Helsingissä Aurorankadulla. Osallistuja Oulusta oli 14

20.9.klo 10-16 Suomalaisen Naisliiton koulutus Helsingissä  NÄY ja Vaikuta. Kutsuttuina yhdistysten luottamushenkilöt, osallistujia 5.

11.-12.10 Minna Canth seminaari Näy ja Vaikuta ja Liiton syyskokous Jyväskylässä. Kuljimme Oulusta Alatornion järjestämällä bussilla. Osallistujia oli 17.

12.11. Verkkokirjoituskurssi yhdistysten vastuuhenkilöille Helsingissä. Kutsuttuina oli 4.

Muuta toimintaa:

–        Hallitus käsitteli sääntöuudistusta, koska SNL on saanut uudet säännöt, joten niiden pohjalla Oulun osasto oli alkanut päivittää sääntöjä. Sääntömuutos kävi vuosikokouksessa 2013 ja sen jälkeen Naisliiton hallituksessa. Suomalaisen Naisliiton hallitus hyväksyi yhdistyksen nimeksi vain Suomalaisen Naisliiton Oulun Yhdistys ry. Säännöt tulevat toiseen käsittelyyn vuoden 2015 vuosikokouksessa.

–        Kotirintamanaisista kertovaa kirja, Naiset vastuunkantajina sodan vuosina 1939-1945, valmistui vuoden 2013 lopulla ja saatiin painosta jouluksi, mutta julkistaminen jäi vuoden 2014 alkupäivään 2.1.2014. Kirja kustannettiin yhdessä Oulun Ympäristön Kalevalaisten Naisten kanssa. Suomalaisen Naisliiton Oulun osasto lainasi Oulun Ympäristön Kalevalaisten Naisten yhdistykselle puolet kirjan painokuluista eli 1078,69 e. Summa tulee kuitatuksi, kun kaikki kulut eli 2157,23 e on saatu kirjojen myynnistä Oulun osaston tilille.

Kirjan myyntimenestys oli hyvä ja kirjasta otettiin toinen painos (150 kpl) jo helmikuussa 2014.

Kirjat menivät kaupaksi niin tarkoin, että yhdistykselle jäi vain 10 korjaa molemmille. Kyselijöille annettiin lupaus varata kirjaa: kolmas painos otetaan, jos tilauksia tulee runsaasti. Tilauksia tuli n. 50  ja syksyllä päätettiin ottaa kolmas painos (150kpl).  Kirjoja oli jäljellä vuoden lopulla 90 kpl.

Kirjapaino painoi alkuperäisellä hinnalla kaikki kirjat eli 2157,23 e / 150 kpl.

Varainhankinta:

Arpajaiset ja kahvitustulot olivat 197,29 e

Naisten Joulumessut 29.11 yhdessä Oulun Ympäristön Kalevalaisten Naisten kanssa tuottivat molemmille yhdistyksille 167 e. Messuilla myytiin talkoilla tehtyjä kampanisuja, arpoja ym. pientuotetta. Kirjojen myynti messuilla tilitettiin jakamattomana tilillemme, kirjoja myytiin 115 eurolla.

MLL:n Naisten joulumessut olivat poikkeuksellisesti Terveydenhoitoalan oppilaitoksella.

Huomionosoitukset:

Onniteltiin 90 -vuotiasta Maj-Lis Tervaskantoa.

Tiedotus:

Jäsenkirjeitä lähetettiin keväällä ja syksyllä. Tapahtumista tiedotettiin sähköpostein ja tekstiviestein.  Minnan päivän tapahtumasta tehtiin lehdistötiedote ja maksettu ilmoitus Kalevaan ja Oulu lehteen sekä ilmaiseen Kalevan Meno-sivuille. NYTKIS ry maksoi ilmoitukset.

Minna -lehteen lähetettiin artikkeleita osastoltamme.

Minnan päivän tapahtumasta oli lehdessä selostus Kirsti Ojalalta.

Terttu Välikangas ja Marjatta Keränen kirjoittivat ajankohtaisseminaarista ja Tekla Hultin –seminaarista

Marjatta Keränen kirjoitti Jyväskylän Minna Canth seminaarista.

Kristiina Haukkamaa kirjoitti Eeva-Kaarina Sarastamon esiintymisestä Asemiesillassa Espoon kaupungin kulttuurikeskuksessa.

Riitta Mäkelä kirjoitti kirja-arviointeja Minna / 2:een kirjoista Venla Männistö ja Neljän tien risteys.

Terttu Välikangas kirjoitti Fanni Luukkosen laatan paljastustilaisuudesta.

Ritva Rungrenin ottamia valokuvia oli Minna-lehden sivuilla.

Kotisivut

Kotisvujen osoite www.oulunnaisliitto.fi . Käyttöoikeuksia kotisivuille omistavat Kirsti Ojalan lisäksi Tiina Tervaskanto-Mäentausta, Terttu Välikangas ja Ulla Törne. Terttu Välikangas on laittanut sivuille artikkeleita. Sivuilla on myös kävijälaskuri, sivuilla on vieraillut yli 2000 kävijää. Naiset vastuunkantajina -kirjaa on tilattu kotisivuilla olevien yhteystietojen perusteella.

Osastolle ostettiin kirjat: Silinteri ja silkkihuivi sekä Minusta tulee kirjailija.